12-01-2015

Hagelslagtaart

Jeugdsentiment, dat is het. De beste buurvrouw aller tijden (sorry buuf A.) maakte deze taart als mijn vader of moeder jarig was. En dan niet een kleintje, nee je kon er wel een week van eten want ze maakte een dienblad vol. Mokkataart werd het genoemd maar ik heb hem omgedoopt tot hagelslagtaart. Als ik heel eerlijk ben waren wij er aan het einde van de week wel eens een beetje misselijk van. Maar nadat ik op mezelf was gaan wonen en de taart niet meer zo vaak voorbij kwam ging ik hem missen en heb ik het recept gevraagd aan mijn vroegere buurvrouw. En gekregen, al is het een beetje een recept van zo ongeveer. De ervaring leert dat verschillende koekjes, koffie, boter en soorten hagelslag ook heel verschillende resultaten geven. De voorlaatste keer dat ik hem maakte had onze zoon boodschappen gedaan en een eigen-merk koekje meegenomen. Een topper zo bleek want deze koekjes zijn veel beter smeerbaar dan de 'echte' koekjes. Al is de taart nu in zijn geheel ietsje droger. En natuurlijk zijn er mensen die het toch lekkerder vinden als het allemaal wat zompiger is. 



Omdat er vanuit het verre Limburg een verzoek kwam voor deze taart en het niet handig is via thuisafgehaald zet ik het recept op mijn blog zodat jullie er allemaal mee aan de slag kunnen. En daarom ook in het Nederlands :-) Eigenlijk iedereen lust deze taart maar vooral kinderen vinden hem heerlijk. Hier onder het recept zoals ik het gekregen heb. Maak vooral eerst eens een half proeftaartje om te kijken hoe het met jou koekjes, smaak en smeerbaarheid zit.

Nodig:
Puur chocolade hagelslag (ik gebruik de meest rechtse)
Klein half pond donkerbruine basterdsuiker
Koffie (ongeveer 4 kopjes)
Pakje roomboter op kamertemperatuur
Brusselse kermiskoekjes (koekjes met kokos en suiker erop)

Zet hele sterke koffie of espresso en laat dit afkoelen. Mix de boter met de suiker en voeg er een beetje koffie bij zodat het een romige massa wordt die goed smeerbaar is. Leg een bodem van in de koffie gedoopte koekjes. Ik maak hem meestal 4 bij 3, dan heb je 12 stukken taart. 
Smeer het botermengsel op de koekjes en leg daarna weer een laag koekjes gedrenkt in koffie. Ga zo door tot vijf lagen, besmeer daarna de bovenkant met de laatste botercreme. Maak het geheel af door het te bestrooien met hagelslag. Zet hem in de koelkast of kelder en laat de taart een nachtje op smaak komen.

Ik wens je veel succes met dit recept en laat eens horen hoe het geworden is. 




Geen opmerkingen:

Een reactie posten